Dinimizdeki hurafe ve bid'atler...

İslami Konuları tartışabilir ve önemli İslam şahsiyetlerini hakkında fikir beyan edebilirsiniz!...

Dinimizdeki hurafe ve bid'atler...

Mesajgönderen amiral » 08-02-2010 13:52:36

SELAMUNALEYKUM ARKDASLAR:

Bu dini konulari tartismaya acarken lütefn kirici olmadan düzenli bir sekilde hz. muhammed (s.a.s) sünnetine ters düsen sonradan cikartilan yenilikleri dine ne kadar zarar verdiklerini konusalim, saygilarimla allahin selami heppnizin üzerinde olsun...
Kullanıcı avatarı
amiral

Re: DINIMIZDEKI HURAFA VE BIDATLAR

Mesajgönderen amiral » 01-03-2010 17:28:08

ben bir kac bidata deginmek istiyorum, mesela mevlüt, mesela ölülerin üzerinde kuran okumak, fatiha okumakveyahut yasin okumak, bunlar hepsi bidattir
Kullanıcı avatarı
amiral

Re: DINIMIZDEKI HURAFA VE BIDATLAR

Mesajgönderen yesillili » 09-03-2010 13:57:39

amiral yazdı:ben bir kac bidata deginmek istiyorum, mesela mevlüt, mesela ölülerin üzerinde kuran okumak, fatiha okumak ve yahut yasin okumak, bunlar hepsi bidattir

dinimizde yeri olmadığı halde halk arasında yanlış olarak uygulanan hurafe ve bidaetler mevcuttur. bunda hem fikiriz.

bu tür konularda halkımızın bilinçlendirilmesi ve dinde yeri olmayanın sanki dini bir vecibe imiş gibi algılanmaması gerekmektedir.

fakat bu konularda nelerin hurafe olup olmadığını iyice bilmeden bazı dini vecibe veya güzel davranışları da hurafe gibi göstermemek lazım. bu konuda mümkünse ehil kişilerin bidat ve hurafeler hakkında bilgi vermesi daha faydalı oalcaktır.

bu konuda diyanet işleri başkanlığının yayınları ve fetvaları baz alınabilir.

bazı uygulamalar da dini vecibe olmadığı halde; yapıldığında sevap kazanılmasına sebep olduğu için uygulanmasında sakınca olmaz.

bid'at ve hurefelere örnek olarak: nazar boncuğu, türbelere bez çaput bağlamak, ölünün ardındaın bir kaç gün yıkanmamak, elbise değiştirememk, traş olmamak vs olarak örnek gösterilebilir. ama mevlit dini bir vecibe olamdığı halde okunmasında sakınca olmayan güzel bir gelenek ve bir dua seramonisidir.

bu sebeple bidat ve hurafeleri anlatırken dikkatli olmak; yanlış bilgi verip insanları yanıltmamak gerekir.
Kullanıcı avatarı
yesillili
Admin
Admin

Re: Dinimizdeki hurafe ve bid'atler...

Mesajgönderen amiral » 13-03-2010 23:03:27

sayin kardesim biz dinden bahsederken kesinlikle örf ve adetlere uymadan ve yalnizca hz. muahmmed s.a.s in getirdigi dinden bahsediyoruz, sende biliyorsunki dinde kesinlikle yenilik olmaz, eger böyle bir sey olursa hasa hz muhammede hakaret etmis olmuyormuyuz, peygamber efendimizin ölümünden sonra ne ebu bekir r.a, ne hz osman nede hz ali nede ondan sonra tabi olanlar böyle bisey okumamis, allah c.c diyorki elyevme ekmeltu leküm dineküm ve etmemtü elyküm nimeti ve rizitu leküm eddinelislem, demistir, peygamber efendimiz her cuma hutbesinde su hadisle baslamistir heyrulo hedisi kitabullah ve heyrul hedyi hedyi muhammed ve sarrul umuri muhdesetihe ve sarrrul muhdeseti bida ve sarrul bidati dalala ve kulli dalatei finnar, tefsiri, en iyi kelam allahin kelamidr en iyi yol muhammedin yoludur ve her yenilik sapikliktir ve her sapiklik cehennemliktir diye peygamber efendimizden gelen sahih hadistir,arapcasi daha güzeldirde lakin yazilmiyor arapca malesef. ben kendi kendime söylemedim asla öyle bisey olmaz, arastirip söylüyoruz, allah heppimizi bidatlardan korusun
Kullanıcı avatarı
amiral

Mesajgönderen EBUZAHRA » 14-03-2010 17:44:50

selamun aleykum allahin rahmeti ve bereketi üzerinze olsun
EBUZAHRA

Mesajgönderen EBUZAHRA » 05-04-2010 23:24:05

selam hakka tabi olanlara,
bu konuda bir kac hadis yazmak istiyorum

hz. peygamber(sav), ölü defnedildikten sonra kabir basindan hemen ayrilmaz, biraz oturur ve yanindakilerine söyle buyururdu: kardesiniz icin allah tan magfiret dileyin ve sorulari sasirmadan cevaplandirmasini isteyin. cünkü suanda sorguya cekilmektedir. (ebu davud, cenaiz.77)

deylemi nin hz. aise den rivayetine göre: kim her cuma günü anesiyle basini veya birinin kabrinin ziyaret eder de basucunda yasin suresini okursa her harfi adedince ana babasina magfiret olunur. buyoruyor.

seyhul islam ibn teymiyye bu konuda sahabeden bize böyle aktarmaktadir.: ibni ömer dosrlarina , öldügü zaman defin esnasinda kabir basinda bakara suresinin basinin ve sonunun okunmasini vasiyet etmistir. yine bir kisim muhacirlerin de bakakaa suresinin okunmasini vasiyet etiklerini nakletmisrir. ( sehul islam ibn teymiyye, el iktzaUS SIRATIL MUSTEKIM MUHALEFETUL ASHABI L CAHYM s. 349 378 379)

yine ibn teymiyye söyle der: ölü icin yapilan dua ,istigfar kilinan cenaze namazi ve duanin ölüye ulastigi gibi, sadaka gibi mali ibedetlerden de ölülerin faydalanacagina ehli sünnet ulemasinda görüs ayrilgi yoktur . (sehul islam ibn teymiyye , mecmaul fetava c. 4 , s309) ben bu hadislere ve alim lerin sözlerine dayanarak ölülerimi hem dua hem kuran okuyacagim. mevlüdün bidad oldugu dogrudur.
EBUZAHRA

Dön İslam Köşesi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir